vineri, 31 iulie 2015

DIETOTEROPIA ÎN AFECȚIUNILE HEPATOBILIARE ȘI PANCREATICE






Ficatul este cel mai complex organ cu rol central în nutriție și metabolism , intervine în metabolizarea tuturor principiilor nutritive: glucide, lipide și vitamine. Are funcție de apărare , de digestive și excreșie.
        Glucidele -Ficatul are rol în depozitarea glucozei sub forma de glicogeni- glicogeneză , de asemenea prin neoglucogeneză se sintetizează glucoza pornind de la amino acizii gluco formatori sau de la produșii lipolizei din țesutul adipos. Astfel o afectare hepatică severă duce frecvent la hipoglicemii fie prin reducerea ingestiei de glucide , fie mai ales prin reducerea glicogenolizei sau a neoglucogenezei.
        Proteinele – aminoacizii ajunși la ficat sunt un substrat pentru neoglucogeneza . Prin procesul de transaminare ficatul formează noi aminoacizi neesențiale pentru sinteza proteinelor și a compușilor organic azotați.
        Lipidele – Ficatul sintetizează trigliceride, fosfolipide, colesterul din acizii grași proveniți din alimentație sau eliberați prin lipoliza din țesutul adipos.
        Vitaminele- la nivelul ficatului carotenul este convertit în vitamina A, sunt depozitate vitaminele A; D;E;K și pentru o scurtă perioadă de timp unele vitamine hidrosolubile, sunt sintetizate proteinele cele leagă vitaminele A și D.
        Funcția de apărare și anti-toxică – ficatul intervine în detoxifierea unor substanțe exo sau endogene , în îndepărtarea amoniacului prin sinteza de uree.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu